Bölüm Hakkında Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler

BÖLÜM HAKKINDA

 Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü 1992 yılında kurulmuştur ve eğitim dili İngilizcedir. Uluslararası ilişkiler dinamiklerine ve siyasi gelişmelere bilimsel bir anlayışla yaklaşabilen, eleştirel ve analitik düşünme becerisini yetkin kullanabilen, yaratıcı, girişimci, sorgulayıcı, etik değerleri benimseyen, ortak çalışmaya ve demokratik katılıma yatkın öğrenciler yetiştirmeyi amaçlar. Öğrenciler, ilk iki yıl Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi programlarının temel derslerini almaktadır. Üçüncü ve dördüncü yıllarında Uluslararası İlişkiler, Siyaset Kuramı, Karşılaştırmalı Siyaset, Türkiye siyaseti, Uluslararası Hukuk ve Avrupa Çalışmaları gibi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi disiplinlerinin alt dallarından dersler seçebilme olanağına sahiptirler. Ayrıca, iletişim ve bilgisayar becerilerinin geliştirilmesine önem verilmektedir. Bu kapsamlı ders programı sonucunda öğrenciler ulusal ve uluslararası siyasi gelişmeleri sosyal bilimlerin ana yöntemlerini kullanarak karşılaştırmalı olarak analiz etme ve eleştirel gözle değerlendirme becerilerine kavuşmaktadırlar. Öğrencilerin akademik gelişimlerine katkıda bulunan diğer olanaklar arasında ise Bölümün düzenlediği uluslararası konferanslar ve bölüm seminerleri yer almaktadır.

Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi ile ABD’de bulunan New York Eyalet Üniversitesi’ne bağlı Albany Üniversitesi arasında ortak bir çift diploma programı yürütülmektedir. Bu işbirliği kapsamında yer alan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler çift diploma programına katılmaya hak kazanan öğrenciler dört yıllık eğitim sürecinin ilk iki yılında Dokuz Eylül Üniversitesi’nde eğitim alırken, son iki yılında ABD’de eğitimlerini tamamlamakta ve her iki üniversiteden diploma almaya hak kazanmaktadırlar.

Avrupa Birliği’nin Erasmus+ programı kapsamında Bölümün anlaşmalı olduğu üniversiteler arasında Çek Cumhuriyeti’nin Hradec Králové Üniversitesi, Macaristan’ın Kodolányi János Üniversitesi, Slovenya’nın Ljubljana Üniversitesi, Fransa’nın Lille II Üniversitesi yer almaktadırlar. Ayrıca Rusya’nın Voronezh Devlet Üniversitesi ile yürütülen ikili bir anlaşma bulunmaktadır.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünün lisans programının yanı sıra, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Yüksek Lisans ve Doktora Programları da bulunmaktadır. Lisansüstü seviyedeki ders programı Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanlarındaki kuramsal ve görgül yaklaşımları birleştirmektedir. Dersler, öğrencilerin hem ulusal hem de uluslararası düzeylerde çağdaş siyasetteki önemli tarihi, siyasi, iktisadi ve sosyal konular üzerine bilgilenmesi ve eleştirel düşünebilme yetkinliklerini geliştirebilmesi amacıyla tasarlanmıştır.

Mezunların İş Alanları

Mezunlar gerek özel sektörde, gerekse kamu sektöründe çeşitli istihdam olanaklarına sahip olmaktadırlar. Özel sektörde bankalar, denetim şirketleri, dış ticaret firmaları ve lojistik sektöründe çalışan mezunlarımız bulunmaktadır. Mezunlarımızın bir bölümü Dışişleri Bakanlığında meslek memuru, çeşitli devlet kurumlarında ve sivil toplum örgütlerinde uluslararası ilişkiler ve AB uzmanı ile dış ticaret uzmanı olarak görev yapmaktadırlar. Eğitimlerini lisansüstü düzeyde sürdürmek isteyen mezunlar yurt içinde ve dışında eğitimlerine devam etmektedirler. Bu mezunlardan bazıları akademik kariyere yönelmişlerdir.

LİSANS PROGRAMLARIYANDAL PROGRAMLARIÇİFT ANADAL PROGRAMIYÜKSEK LİSANS PROGRAMLARIDOKTORA PROGRAMI
Yandal Programları

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER YANDAL PROGRAMI

DEÜ Yandal Program Yönergesi

DEU İşletme Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Uluslararası İlişkiler alanında eğitim görerek kariyer seçeneklerini çeşitlendirmeyi amaçlayan öğrenciler için Siyaset Bilimi ve Uluslarası İlişkiler Yandal Programını sunmaktadır. Bu kapsamda sosyal bilimlerdeki disiplinlerarası entegrasyon ile bilgi birikimlerinin zenginleştirilmesi amaçlanmaktadır. Günümüzde uluslararası ilişkilerin dinamikleri hakkında eğitim görmüş ve yetkin yeni nesil liderler gerekmektedir.

 

3.00 genel not ortalamasına sahip olan İşletme Fakültesi’nin diğer bölümlerinin öğrencileri yan dal için başvurabilir ve yan dal programının diğer koşullarını yerine getirmeleri halinde yan dal derecesi alabilirler. Aşağıda belirtilen 9 zorunlu dersin 2.50 not ortalaması ile tamamlanması gerekmektedir.

 

BAŞVURADA BULUNABİLECEK ÖĞRENCİLER:

  • DEÜ İşletme Fakültesi İşletme Bölümü Öğrencileri
  • DEÜ İşletme Fakültesi İktisat Bölümü Öğrencileri
  • DEÜ Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğrencileri
  • DEÜ İşletme Fakültesi Uluslararası işletmecilik ve Ticaret Bölümü Öğrencileri

 

COURSE CODE COURSE TITLE NATIONAL CREDIT ECTS
IRE 2111 ·         Key Concepts in International Relations 3+0 5
IRE 2301 ·         Diplomatic History I 3+0 6
IRE 2202 ·         Diplomatic History II 3+0 5
IRE 2701 ·         International Law I 3+0 5
IRE 2402 ·         International Law II 3+0 4
IRE 2112 ·         Theories of International Relations 3+0 5
IRE 3202 ·         Turkish Political Structure 3+0 5
IRE 3204 ·         Turkish Foreign Policy until the 1990s 3+0 5
IRE 4201 ·         Turkish Foreign Policy in the Post-Cold War 3+0 5
TOTAL 27+0 45

 

Ders içerikleri ve kredileri için tıklayınız.

 


Font Boyutunu Değiştir
Kontrast